Den n – herin

Den n - herin

(sandsynligvis anden halvdel af 1894)

. Det var april året 188. Jeg blev tvunget til at skifte lejlighed. Min udlejer havde solgt sit hus, og den nye ejer var fast besluttet på at leje udelt det gulv, hvor mit beskedne rum var placeret. Jeg søgte i endnu lang tid mislykket. Til sidst, træt af at søge, tog jeg et lille kammer, næsten uset, på tredje sal i en bygning, hvis langside besatte ingen ubetydelig del af den smalle sidegade.
Mit værelse syntes mig ganske hemmeligt i de første par dage. Gennem de to små vinduer, hvis splittede vinduer antydede husets alder, kiggede jeg langt over grå og røde tag, over sotede skorstene mod de blå bjerge og kunne se den stigende sol læne sig som en glødende kugle på den uklare bjergkant. Mine egne møbler, som jeg havde medbragt, gjorde det trange rum mere behageligt, end jeg oprindeligt håbede, og servitrice, der havde overtaget viceværten, overlod intet at ønske. Trappen var ikke altomfattende og kunne klatres umærkeligt, ja, når jeg tænkte, følte jeg mig fristet til at klatre op på loftet. Kort sagt var jeg tilfreds, især da børn hverken legede i den mørke gård eller kasser.
År er gået siden da. Den tid, jeg fortæller, er i skumringen af ​​fortiden, og de lyse farver på begivenhederne er falmede og sløret. Det er som om jeg talte om en begivenhed, der ikke skete for mig selv, men med en anden, måske med en god ven. Derfor behøver jeg ikke bekymre mig om, at selvkærlighed fører mig til en løgn: Jeg skriver åbent klart og sandt.
Jeg var ikke meget derhjemme. Jeg gik på arbejde klokka halv syv, spiste middag på en billig kro og tilbragte så mange eftermiddage hjemme hos min brud. Ja, jeg var forlovet da. Hedwig-jeg vil kalde hende, at hun var ung, venlig, veluddannet og som i mine kammeraters øjne var den sværeste blandt de rigeste. Det kom fra en ældre købmandsfamilie, der omsider havde bragt med sparsomhed og flid, til at lede et hus, som også med glæde besøgte de unge kavalerier, for trods al adel var der en afslappet munterhed der, som ikke lod kedsomheden hæve sig fra tekoppene. I øvrigt var husets yngste datter, Hedwig, alles elskling, fordi hun kombinerede med sin uddannelse en vis elskelig useriøsitet, hvilket gjorde den mest ligeglade underholdning interessant og tiltalende. Hun havde mere hjerte og sjæl end de to ældre søstre, var oprigtig, munter og – det er helt sikkert, at jeg elskede hende. –
Jeg kan tale åbent. Senere, et år efter at forlovelsen blev opløst, giftede hun sig med en ung, ædel officer, men døde efter at have givet ham det første barn, en lyshåret lille datter. –
I hendes forældres hus, hvor der var større fest hver dag, blev jeg normalt indtil omkring den sjette aften, gik derefter en tur, gik i teateret og vendte hjem klokka ti om morgenen for at fortsætte den samme livsstil den næste dag.
Tidligt på, da jeg langsomt faldt ned fra mine tre trapper, mødte jeg altid viceværten på første sals etage, som rengørede floden hvid sten. Han hilste og startede en samtale. Samme ting dag efter dag. Først ud fra vejret, hvor tilfreds med min lejlighed og lignende. Da den gamle mand aldrig havde lyst til at slutte, spurgte jeg ham altid om hans børn, hvorpå han sukkede og kastede ud mellem knuste tænder: ”Det er et kors! De er bekymrede, sir! ”Det var slutningen på det. Én gang på en tirsdag spurgte jeg bare for at sige, hvem der boede ved siden af ​​mig. Spørgsmålet blev besvaret, ligesom det blev stillet: kun so-up. ”En syerske, en dårlig ting, en grim. Han mumlede uden at kigge op fra gulvet. Det var alt.
Jeg var længe siden glemt disse oplysninger, da jeg mødte hende – syersken, som jeg på det tidspunkt havde ret mistanke om – i den svagt belyste hal i huset. Det var en søndag formiddag. Jeg havde sovet længere og gik bare ud, mens hun, en lille bog i hånden, sandsynligvis vendte tilbage fra kirken. En elendig figur: mellem de skarpe skuldre, der var dækket af en falmet, grøn næsten til den jordnærende mantel, vejes hovedet, hvor først den lange, tynde næse og de hule kinder tiltrækkede opmærksomhed. De smalle, let åbne læber viste urene tænder, hagen var kantet og sprang fremad. Betydelig i dette ansigt syntes kun øjnene. Ikke at de var smukke, men de var store og meget sorte – dog glatte. Så sort, at det dybe mørke hår virkede næsten gråt. – Jeg ved kun, at indtrykket af, at dette blev gjort på mig, på ingen måde var behageligt. Jeg tror, ​​hun ikke kiggede på mig. I mellemtiden havde jeg ikke tid til at tænke over dette ligeglade møde, da jeg faldt i hænderne på en ven lige før porten, i hvis firma jeg tilbragte hele morgenen. Derefter glemte jeg overhovedet, at jeg havde en nabo, især da det stadig var stille ved siden af ​​dagen og natten, selvom vi havde hårdt på døren. – Så det ville være gået væk, hvis ikke en nat ved et uheld – eller hvad skulle jeg kalde det – det uventede, Niegeahnte var sket.
I min brudes hus fandt der en fest sted i de sidste dage af april, som efter meget diskussion og forberedelse gik meget godt og varede indtil sent på aftenen. Lige den aften havde jeg fundet Hedwig dejlig. Jeg chattede længe med hende i den lille, grønne salong og lyttede lystigt til hende halv ironisk, men med en barnlig, intim naivitet, tegning af vores fremtidige husstand, maleri alle de små glæder og sorger med de lyseste farver og sig selv ser frem til vores lykke, som et barn på juletræet. En behagelig følelse af tilfredshed strålede gennem mit bryst som en beroligende varme, og endda Hedwig indrømmede på det tidspunkt, at jeg aldrig havde set mig så munter. I øvrigt dominerede den samme stemning hele samfundet: skål fulgte skål. Så det skete, at klokken tre om morgenen var de stadig tilbageholdende med at gå fra hinanden. Drunten kørte i bil til indkøbsvogn. De få fodgængere spredte sig snart i alle retninger. Jeg havde mere end en halv times tid til at gå, og så jeg fik temmelig meget hurtigere tempo, så meget desto mere, da aprilnatten var kold og tåget. Jeg havde travlt med mine tanker, og det så ud til, at det ikke havde taget mig så lang tid, da jeg allerede var ved hoveddøren. Langsomt låste jeg op og lukkede porten omhyggeligt bag mig. Derefter brændte en fyrstik, der skulle tænde mig gennem lobbyen til trappen. Det var den sidste ting, jeg ejede, forresten. Det ryddes snart. Jeg polstrede op ad trappen og tænkte stadig på de glade timer den foregående aften. Nu var jeg ovenpå. Jeg lagde nøglen i døren, vendte en gang og åbnede langsomt.
Der stod de foran mig. Them. Et kedeligt, næsten udbrændt stearinlys tændte let i rummet, hvorfra en ubehagelig tåge af sved og fedt ramte mig. Hun stod i en beskidt, vidåben skjorte og en mørk underkjole i slutningen af ​​sengen, virkede ikke overrasket og stirrede bare på mig med blunke øjne . –
Jeg var tydeligvis på hendes værelse. Men jeg var så selvbevidst, så stram, at jeg ikke sagde et undskyldningsord, men jeg gjorde det ikke. Jeg ved, at jeg var oprørt; men jeg blev. Jeg så hende komme til bordet, satte pladen til side med de spredte rester af et tvivlsomt måltid, tog fra stolen det tøj, hun tog af og satte mig ned. Med en lav stemme, der siger: "Kom nu."
Lyden af ​​denne stemme var også modbydelig for mig. Men efter en ukendt magt adlød jeg. Hun talte. Jeg ved ikke hvad. – Hun sad på kanten af ​​sin seng. I mørke. Jeg så kun det blege ovale i dette ansigt, og nu og da, når lyset gik ud, de store øjne. – Så rejste jeg mig. Jeg ville gå. Låsen på døren modsatte sig. Hun kom for at hjælpe mig. Det gled ud i nærheden af ​​mig, og jeg måtte fange hende. Hun klamrede sig fast til mit bryst, og jeg følte hendes glødende åndedrag meget tæt. Han var ubehagelig for mig. Jeg ville slippe af med mig selv. Men hendes øjne hvilede så stift i mine, som om de, der ser ud, svæver et usynligt bånd omkring mig. Hun tiltrækkede mig mere og mere, mere og mere. Hun pressede varme, lange kys på mine læber. Lyset sluk. –
Den næste morgen vågnede jeg med et tungt hoved, lændesmerter og en bitter tunge. Ved siden af ​​mig i sengens puder sov hun. Det bleg sunkne ansigt, den tynde hals, disse flade barede bryster skræmte mig. Jeg sad langsomt op. Den kedelige luft vejer på mig. Jeg kiggede rundt: det beskidte bord, den slidte, tynde benstol, blomsten i vindueskarmen – alt sammen gav indtryk af at være elendig, stuntet. Så omrørte hun. Hun lagde en hånd på min skulder som en drøm. Jeg så på den hånd; de lange, tykke knækkede fingre med de beskidte, korte, brede negle, huden på spidserne brun og bidt. Jeg blev oprørt af denne væsen. Jeg sprang op, kastede døren op og løb ind i et rum. Det var lettere der. Jeg ved stadig, at jeg skubbede stangen ved min dør – så vidt muligt. –

Dag efter dag gik på meget samme måde som før. Én gang, måske en uge senere, da jeg allerede var gået i ro, bankede jeg ved et uheld på albuen mod væggen. Jeg hørte, at denne utilsigtede banking blev besvaret med det samme. Jeg forblev tavs. – Så faldt jeg i søvn. Halv sover var det pludselig for mig, at min dør ville åbnes. Det næste øjeblik følte jeg en krop hænge sammen med mig. Hun var med mig. Hun tilbragte natten i mine arme. Jeg ville ofte sende hende væk. Men hun så på mig med sine store øjne, og ordet døde på hendes læber. Å, det var forfærdeligt at føle de varme lemmer ved dette at være ved siden af ​​mig, den grimme, tidlige alder pige; og alligevel fandt jeg ikke styrken.

Til sidst besluttede jeg at stoppe sagen. Det virkede som en forbrydelse for min brud at dele sengen med denne kvinde, der klamrede sig til mig med så indgribenhed og alligevel ikke engang havde kærlighedsretten! –
Jeg kom hjem meget tidligere og låste straks min dør. Da den niende aften nærmet sig. hun kom. Da hun fandt døren låst, gik hun tilbage; hun troede, at hun ikke var hjemme. Men jeg var skødesløs. Jeg skubbede den smukke skrivebordstol lidt tilbage. Hun må have hørt det. Det næste øjeblik bankede det. Jeg forblev tavs. Endnu en gang. Derefter utålmodig uden ophør. Nu hørte jeg hendes hulk – lang, lang. Halvdelen af ​​nyheden må have brugt hende ved min dør. Men jeg havde været stærk; Jeg følte, at tålmodighed havde brudt troldmanden. –
Den næste dag mødte jeg hende på trappen. Hun gik meget langsomt. Da jeg var tæt på hende, åbnede hun øjnene. Jeg blev chokeret: der var en uhyggelig flimmer og trussel i disse øjne. Jeg lo af mig selv – Jeg var et rigtigt mål! Denne pige! Og jeg så på hende, da hun lagde fødderne så kraftigt på stentrinnene og haltede ned.
Om eftermiddagen behøvede min chef, så det sædvanlige besøg i Hedwig måtte udelades. Om aftenen, da jeg kom til mit værelse, fandt jeg et brev fra min bruds far, der forbløffet mig. Han læste:
”Under omstændighederne vil du forstå, at jeg til min egen største beklagelse føler mig tvunget til at løfte forlovelsen med min datter. Jeg tænkte på at overdrage Hedwig til en mand, som ingen andre forpligtelser binder til. Sådanne oplevelser for at redde sit barn som muligt er fars pligt. Du vil forstå, kære hr. B., hvordan jeg er overbevist om, at du bestemt informerede mig i god tid om situationen. – Forresten, altid dit. "
Hvordan jeg følte det er svært at beskrive. Jeg elskede Hedwig. Jeg havde allerede slået mig ind i fremtiden, som hun selv havde designet så charmerende. Jeg kunne ikke tænke på min skæbne uden hende. Jeg ved, at jeg først blev overvældet af en voldsom smerte, der bragte tårer i mine øjne, før jeg havde tid til at reflektere over, hvilken indflydelse jeg var skylden til denne underlige afvisning. Fordi hun under alle omstændigheder var underlig. – Jeg kendte Hedwigs far, som selv var samvittighedsfuldhed og retfærdighed, og vidste, at kun en betydelig begivenhed kunne have fået ham til at gøre det. Fordi han respekterede mig og var for forsigtig til at gøre mig forkert. Jeg sov ikke hele natten. Tusind tanker krydsede mit hoved. Endelig slumrede jeg af træthed. Da jeg vågner op, bemærkede jeg, at jeg havde glemt at låse døren. Men hun havde ikke været med mig. Jeg åndede lettet ud.
Jeg er hurtigt påklædt, undskyldte mit fravær fra kontoret i et par timer og skyndte mig til min bruds lejlighed. Jeg fandt porten låst, og da ingen dukkede op på min gentagne ringetone, troede jeg, de var ude. Vagtmesteren kunne let besættes i gården, hvor han ikke hørte klokken. Jeg besluttede at komme til den sædvanlige time om eftermiddagen.
Det gjorde jeg også. Vagtmesteren åbnede døren, så overrasket ud og sagde, at jeg må vide, at herrene var rejst. Jeg blev forskrækket, men lod som om jeg blev informeret om alting og bad kun Franz, den gamle tjener, om at tale. Han fortalte mig lidt, at alle var tilbage, efter at en underlig scene havde fundet sted i går eftermiddag.
”Jeg stod,” sagde han, ”her i forstuen og rengørede bordservice, da en kvinde kom ned og elendig, og bad mig tage hende for at se Miss Hedwig. Selvfølgelig gav jeg ikke op – du skal bare lære dem at kende. Jeg nikkede ivrig. – Jeg tænkte. "Nå, og i et øjeblik," fortsatte den snakende gamle kvinde, "hun råbte og råbte efter min afvisning, indtil den elskelige herre kom ud. Hun bad hende og bad hende om at bringe vigtige nyheder. Han tog hende med til sit skab. Hun blev der i en times tid. En time, sir! Så kom hun ud og kysste den elskelige mesterens hånd. "
”Hvordan så hun ud?” Afbrød jeg.
"Bleg, mager, grim."
"Store?"
"Temmelig stort."
‘Eyes? "
”Sort også håret.” Den gamle mand snakede videre. Jeg vidste nok. – Alle ordene i det forfærdelige brev blev klart for mig: forpligtelser. Der er bitter bitterhed over mig. Jeg lod tjeneren stå og faldt ned. Jeg løb gennem gaderne til mit hus. Der stod et par mennesker foran porten. Mænd og kvinder. De talte voldsomt og stille. Jeg skubbede hende hårdt til side. Derefter tre trapper op uden at trække vejret. Jeg måtte sige til hende dig. Jeg vidste ikke, hvad jeg ville sige, men jeg følte, at det rigtige tidspunkt ville give mig de rigtige ord.
Også på trappen mødte jeg mænd. Jeg respekterede ikke hende. Frem. – Jeg rev døren op. Volden karbolisk lugt trængte ind i mig. Et hårdt ord døde på mine læber. Der lå hun på sengens grå linned i sin nakne skjorte. Hovedet tilbage, lukkede øjne. Hans hænder var halte. Jeg trådte nærmere. Jeg turde ikke røre ved hende. Med de gapende læber og de understrømmende øjenlåg gav hun indtryk af en druknet person. Rystede jeg. Jeg var alene i rummet. Den afgang, kolde sol skinnede på det beskidte bord – kanten af ​​sengen. Jeg lænede mig hen til kvinden. Ja, hun var død. Ansigtets farve var blålig. En ond lugt kom fra hende. Og en afsky greb mig, en afsky.

Related Posts

Like this post? Please share to your friends:
Christina Cherry
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: