Virksomhedsudflugt i land med kød (fr) esser: temmelig uegnet for vegetarer – mod øst og videre

Jeg sidder sammen med mine kolleger på en af ​​bænkene foran kulturhuset og fordøjer i øjeblikket en frokost, der indeholder fårekød. Jeg holder mine øjne lukkede og mit normalt blege og følsomme ansigt i solen. På grund af den langsomme rejse i og gennem Mongoliet, har min hud vant overraskende godt til det intense solskin her. De to flasker solcreme, som jeg havde pakket, er en af ​​de få overflødige genstande i min bagage. Men den næste sommer vil uden tvivl komme – hvis det kun er omkring ni måneder. Og så på et andet kontinent.

Det er stadig sommer i Mongoliet … men bestemt ikke længe

Den kommende vinter skulle være særlig kold, sagde direktøren for kulturhuset på det sidste personalemøde. Vejrudsigten og de cirkulerende metereologiske prognoser havde taget en overraskende mængde plads i deres foredrag. ”Er disse forudsigelser normalt korrekte?” Spurgte jeg Maralaa lidt bange. Så trak hun bare på skuldrene og svarede roligt: ​​”Selvfølgelig!” Jeg havde håbet på en mild vinter. Så jeg prøver så meget desto mere at redde og bevare solen i mig.

Ganzo fangede et vildt dyr med sine bare hænder – og præsenterede mig for sit bytte

Pludselig opstår der en diskussion mellem mig og Maralaa, Ganaa og Chuka. Jeg forstår ikke meget, men de ser ud til at være uenige om noget. "Chuka lyver," siger Maralaa, og pludselig fremstår tyve år yngre i sin retorik, nemlig som en lille pige. "Han mener, at en får ville koste 60.000 Tugruk, men det koster mindst 80.000 – hvis ikke 100.000." Cirka 40 euro. ”Lad os gå på markedet og spørge.” Uden yderligere, står de tre op og tager et målrettet skridt hen imod markedet. Jeg følger dem.

Hos vores betroede kødsælger – Bulgan’s Meat Market

På vejen forklarer Maralaa for mig, at vi i morgen skulle til floden for at vaske gardiner til scenen i hallen og de dekorative kunstige blomster. Vi vil købe en får, slagte den, hvoraf halvdelen af ​​instruktøren og hendes mand vil sælge, for de penge, vi får, købe Airag og slik og koge den anden halvdel af fårene ved floden over en ild. ”Barbecue?” Spørger jeg. "Præcis, grill," siger Maralaa.

Men når vi ankommer til markedet, er det tomt. Maralaa spørger om en af ​​varevogne, der står rundt, hvor en mand sidder. Så kommer hun tilbage. Kun en får blev tilbudt til salg i dag, og den var allerede solgt i morges. Vi bliver nødt til at vende tilbage i morgen.

Bedre arm end hovedet væk …

Den næste morgen tager vi på markedet igen, men der er ingen der endnu, så Go vi til "Kødmarkedet", kødhallen. Så vi køber og slagtes ikke levende får, men får en "færdig". Vi går ind i en lille hal med tre mennesker bag en skranke, en mand og to kvinder. En af dem har helt klart fået en forkølelse, og jeg tror – og observerer – hvad rejseguiden sagde: at brugen af ​​lommetørklæder er temmelig usædvanligt i Mongoliet.

Maralaa vil snart vende sig om og sige: "Forresten, det er en hest!"

Stykker af kød, dyrehalver, får og gedehoveder ligger på tællerne og på et bord i midten. Der er et kæmpe stykke hest på bordet i midten. Fluer brummer rundt i rummet. Jeg går rundt og ser godt på alt. Mine kolleger henvender sig til mig og har det sjovt med min interesse.

Betal en gang, tak

Maralaa og de andre vælger noget sammen og betaler. Sælgeren lægger slagteaffaldet i en plastikpose, knytter det og pakker det ind i halvdelen af ​​fårene, som han har lagt i en papkasse. Jeg tager pakken fra Maralaa. Det er vanskeligt og temmelig delikat, hvis stærkt, som jeg vil bevise senere. Så går vi ud og over til de kvinder, der sælger Airag i store dåser.

Maralaa er en lille, men stærk kvinde: I henhold til mongolsk sædvane skal taberen tilbageføre vinderen af ​​en runde – selvom spillet var tysk, nemlig Mau-Mau

"Ti liter," siger mine kolleger. Jeg siger roligt til Maralaa, at jeg bestemt ikke vil bruge min andel på lidt over en liter Airag. Hun bølger på, at dette ikke er et problem. Men jeg skal bedre pakke mig en flaske vand, hvis jeg bliver tørstig. Vi kan smage hoppemælken. Maralaa siger, at Airgan fra Bulgan er kendt for at være den bedste i hele Mongoliet. Airag i det sydlige land er federe og tykkere, og jeg kan huske vores nomadefamilie i South Gobi og deres Airag. Det var også godt, men tykkere. aftalt.

Denne hyrde tager en pause

Derefter går vi til en lille butik og køber slik, slik og chokolade. Selvom udvælgelsen af ​​andre produkter ofte kan være temmelig beskeden, finder du et utroligt udvalg af slik næsten overalt.

Hjemme fik jeg at vide om “Tandlæger uden grænser”. Ofte vil disse arbejde op til 16 timers skift i frivillige operationer, også i dette land, især i fjerntliggende områder. Børn får konstant slik og tandhygiejne er ofte ikke særlig god. Faktisk var jeg forbløffet over, hvor gode og stærke tænderne til de børn, vi havde mødt til sidst, stort set var. Og hvor lyse hvid. I modsætning hertil har ældre mennesker ofte tandhuller og hulede tænder.

Hopper i Aaruul-produktionen

Maralaa havde forklaret mig, at børn (og voksne) især kan lide en "sød": Aaruul, tørret hoemælk, som du kan få i forskellige konsistenser, fra stenhård til smøragtig blød, fra tykke, bidfri, sugende eller tyggelige bunker til tynde, chiplignende skiver, som stadig truer med at bryde dine molarer. De hårde varianter, hvor besøgende fra Vesten regelmæssigt bider deres tænder, ville styrke de mongolske børns tænder og kæber. Aaruul smager surt og er ikke rigtig en slik fra dette synspunkt, men snarere en snack. Men der er også sødede varianter, der er lidt dyrere – og jeg kan lide dem bedst i en blødere konsistens. Siden mine kolleger har vidst dette, har de lagt sukkeret Aarul i tørrede, men ikke for hårde skiver.

I dag står "Stort vaskeri" på planen

Når vi har samlet alt til vores picnic på floden, går vi tilbage til kulturhuset, hvor mændene, der har hængt de enorme gardiner og stuvet dem i Aaws russiske bus. Turen til floden Orkhon tager ikke lang tid. Det er mindre end 25 kilometer væk, og græsgange og blide grønne bakker strækker sig i området. Nogle gange kommer flokke får forbi og krydser floden, nogle gange stopper heste og græsser i nærheden af ​​os.

Der spares ikke med vaskepulver … alt er det samme, som om det blev slugt af jorden

Vand føres i store skåle og spande, blandes med generøse portioner vaskepulver og skrubbes derefter, vaskes og skylles. Du skulle ikke vaske direkte i floden, forklarer kvinderne for mig, du skal holde en vis afstand fra flodbredden. Jeg vil gerne stille spørgsmålstegn ved, om de enorme skumbjerge, der siver ned i jorden, skåle og spande, der gentagne gange dumpes over jorden, og det faktum, at de skummende gardiner derefter skylles ud i floden, er så miljøvenlige – men lad det blive.

Her ser vi: vride og knappe varer

Kathrin, Thoralf og jeg havde tidligere bemærket, at miljøbeskyttelse i Mongoliet stadig er i sin spædbarn. Mens alle de andre passagerer på vores busrejser havde kastet de tomme PET-flasker ud af vinduet under kørslen, havde vi samlet vores – men så måtte vi se føreren samle alle flaskerne efter ankomst og bare smide dem ud af busdøren. I de mest maleriske regioner, i de mest afsidesliggende dale og i den tilsyneladende mest uberørte natur, vil du altid snuble over plastflasker og emballageaffald. Bevidstheden om dette skal først udvikles og trænes. Og det tager tid – og regler. Men jeg er ikke her for at opstille det. Først når jeg pakker min tomme flaske, ser min kollega med forundring på mig og får mig til at forstå, at jeg bare skal smide den her i buskene, vinker jeg og siger: ”Nej, nej, det er okay. Jeg foretrækker at tage dem med mig … "

Gardinerne er lagt ud til tørring på græsset

Når alle gardiner og kunstige blomster er vasket og lagt til tørre i solen, er det tid til at spise. Ganzo tog sig af branden. Han havde taget hesteæbler og sten op og bygget en ildgrube ud af dem. Maralaa, Chuka, Ganaa og jeg havde hentet træ fra den modsatte bred af floden. Kajen, som vi fik fra Maralaas forældre havde lånt, instruktøren og Aaw var fyldt med slagteaffaldet. Lunger, lever, hjerte og så videre. De havde fyldt blod i maven og tarmene og knuste dem kunstigt ved hjælp af en gammel søm. Så lader de alt koge. Resultatet var en slags suppe fra stort set alt.

Hmm … det skal lad det synke først

Når mine kolleger hører, at jeg måske har noget kylling hver anden uge, ser de på mig i forbløffelse og brister derefter ud af grin. Kylling er faktisk ikke kød, forklarer de for mig. ”Så spiser man heller ikke kød til morgenmad?” Spørger de. De ryster bare på hovedet på mit svar fra korn og marmelade. Men jeg prøver alt godt, og ligesom Maralaa og Ganzo spider jeg de uklare ting eller snor dem rundt om en pind og steker dem over en ild. Det meste af tiden er grillning automatisk bedre. I det mindste efter vores smag.

En potpourri af slagteaffald – hvad er hvad?

Når gryden er tom, lægger Maralaa og Chuka ribben og kartofler i den. I mellemtiden fisker Ganzo varme sten ud af ilden med to pinde og afbalancerer dem i gryden. Til sidst vejes låget ned med sten, og det hele koges i en time.

Anden kursus: ribben, kartofler, varme sten og damp i kedlen

Det store antal potentielle sygdomme, der har cirkuleret i Mongoliet i dyr, kød og mejeriprodukter siden afslutningen af ​​det strenge sovjetregime, og som sikrer, at landet ikke længere kan garantere, at dets dyreprodukter er sygdomsfri, bør gå under efter en times madlavning Højt tryk fjernes. Og resultatet smager faktisk ikke anderledes end derhjemme eller på de fleste restauranter. Bortset fra knusning af små sten mellem tænderne. Fordi det kan læses overalt, at krydderier er temmelig usædvanlige i Mongoliet, havde jeg pakket urter, som mine kolleger nu prøver nysgerrig.

Holdarbejde, ikke kun indendørs

Og til sidst sidder de igen under den brændende mongolske sol, ligger i græsset og fordøjer fårekød.

De kunstige blomster og doogii (her til træning i mavemuskler) ligger fladt efter arbejde …

”Lær os et kortspil,” siger Ganzo pludselig til mig og trækker et kortspil ud. I slutningen af ​​denne "selskabsudflugt" kan jeg uden lidt stolthed sige, at selv uden at beherske de andres sprog lærte otte mongoler den komplekse og ekstremt høje kunst at spille Mau Mau. Nå, Maralaa hjalp og oversatte. Og tabt i sidste ende. Men de havde det sjovt, det var let at forstå uden kendskab til mongolsk. I alle tilfælde sagde alle fortsat ”Mau-Mau! Mau Mau! "

Relaterede emner

Like this post? Please share to your friends:
Christina Cherry
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: