Talentfuld for livet

Hvad meget begavede mennesker oplever, hvilken finansiering de ønsker, og hvad de ikke gør

foredrag

Fredag ​​den 24. oktober 2008 kl. 18.30

Talent – højt talent – elitefremme?

Et bidrag til at afklare et kontroversielt fænomen

Underbarn, der lyser på violinen i børnehaven; High-flyers, der opnåede deres gymnasiumseksamen i en alder af femten og senest i deres tidlige tyverne på et eliteuniversitet – sådanne klichéer findes ikke kun i litterære og filmatiske repræsentationer, men også i mange hoveder. De stærkt begavede er faktisk helt normale – bare lidt mere intelligente end gennemsnittet. Dipl.-Psyk. Tanja Gabriele Baudson (Uni Trier) diskuterer, hvad talent er, hvorfor det undertiden er svært at se, hvordan det manifesterer sig i forskellige udviklingsfaser, og hvordan det kan fremmes.

Taler: Tanja Gabriele Baudson M.A. Moderation: Arne Schulz
Rathaus Marburg (markedsplads) Historisk hall

udveksling af erfaringer

Dr. Sönke Siefert fra det katolske børnehospital Wilhelmstift i Hamborg beder om hjælp: "Vi er ansvarlige for en familie, der udover begavede børn også inkluderer et barn, der har svær epilepsi. Denne konstellation af begavethed og epilepsi i en familie forekommer sjældent ud fra et rent statistisk synspunkt og repræsenterer en stor og ofte stressende udfordring for de berørte. Vi håber, at [. ] finder en familie, hvor der er en lignende konstellation, og som ville være villig til at dele oplevelser med den familie, vi ser efter, hvilket helt sikkert vil være en lettelse."

Hjerne og sind

Smart, kreativ – vellykket? »Som jeg observerede mig selv, var et usædvanligt talent i stand til at læse flydende, selv inden jeg startede på skolen. to uger Efter indgangen til skolen stoppede barnet pludselig med at læse. Da jeg spurgte, hvorfor det pludselig syntes svært for ham at læse højt, svarede den første klassetrin: "De andre læste på samme måde." «(Christian Fischer i hjernen & Spirit marts 2008)

noget lignende undersøges også.

» Kvinder med små taljer og store hofter har også store IQ’er, et nyt U.S. undersøgelse har fundet. En undersøgelse af 16.000 kvinder konstaterede, at personer med timeglas var mere intelligente end deres kolleger med runde eller lige kroppe, rapporterede The Sunday Times of London. Krummere kvinder havde også en tendens til at have mere intelligente børn, muligvis fordi omega3-fedtsyrer opbevares i deres hofter, siger den britiske avis. Tynde kvinder, eller dem, hvis fedtforekomster er omkring deres taljer, har ikke sådanne aflejringer. Undersøgelsen, der offentliggøres i tidsskriftet Evolution and Human Behaviour i denne uge, kan muligvis forklare tidligere fund, at mænd foretrækker kvinder med mindre taljer end hofter, selvom de sammenlignes med slankere kvinder, sagde undersøgelsens forfattere ved University of Pittsburgh og University af Californien, Santa Barbara. "

litteratur

Obligatorisk begavethed (lat .: filius einsteinus)

Beskrivelse: Forældres umiskendelige tro på, at deres eget barn kaldes til højere ting

symptomer: – De berørte forældre berettiger ethvert savnet eller dumt barn med sin begavelse. – De fylder deres boghylder op til loftet med litteratur som "Hvad er hvad", "Børns Brockhaus", "Børnenes Universitet" og "Smarte børn". – De tilmelder deres treårige børn i kinesisk, arkæologi og programmering. – Du tager et deltidsjob for at have tid nok til personligt at deltage i dit hjemmearbejde og supportkurser for dine børn.

healing: Når barnet i en alder af 42 år har fundet et job som vaktmester efter 37 semestre i tysk som lærer og har født et uægte barn med servitrice fra Café Kaktus, falder eller forlader den forældre eufori sig selv i visningen af ​​parkeringsforbrydere og fornærmer deres civile tjenesteudbyder.

fra: Nina Puri og Susanne Kaloff: Forældresygdomme. Den store rådgiver

Fra til Berlin?

I et brev til alle almindelige uddannelsesskoler i Berlin henviser Berlin-senatet til juridisk ret fra skolebørn med særlige talenter og høje kognitive færdigheder til særlig støtte. (Tak for tip, Annette!)

børnehave

oversættelse: »Mine børnehagelærere opførte sig ret sjove; I stedet for at anbefale, at de begynder på skolen tidligere, ringede de til mine forældre og bad dem bede mig om at ændre mit sprog: ›Joel bruger ord, der er for vanskelige for de andre børn, så de ikke ønsker at lege med ham. Du skal bede lille Joel om at bruge et enklere ordforråd. ‹«

»Mina lekskolefröknar gjorde en ganska sjovt grej; istället for att rekommendera at jag började i skolan tidligere, ringde de mina foräldrar med målsättningen at få dem være mig til at ændre mit sprogbruk. ›Joel brug for svåra ord for de andre barn, så de vill ikke leka med honom. Ni får være lille Joel til at bruge et enklare ordforråd. ‹«

rutine

»Som voksen forventer jeg ikke nogen finansiering udefra – selvom det helt sikkert ville være en positiv overraskelse – jeg vil hellere drage fordel af de eksisterende muligheder – såsom Fernuni osv. – men jeg kan ikke gøre det, fordi det at tjene penge og børn ikke samler den tid, der kræves til dette forlade. Det betyder, at rutinemæssige aktiviteter dominerer. «

Middelklasse politikere

»Hvordan ønsker vi, der er så smarte, at forklare en middelklassepolitiker, at vi har brug for finansiering (har vi virkelig brug for det?). Vi er nødt til at opbygge vores egen vennekreds, finde en hobby uden for et fodboldstadion og prøve at få det bedste ud af vores job. Vi er nødt til at overvinde andres mangler. Vi har også vores fejl og quirks (selvom vi er specielt gode til at løse intelligensstest). Et andet tip til sidst: I mit tilfælde er der meget få mennesker, der ved, at jeg gør det "over 130" am og jeg vil lade det være ved det. Vi bør ikke vise vores talent og bestemt ikke tro, at alle døre og porte åbner af sig selv. «

Berigelse

»Hvad der altid er godt for de stærkt begavede (og andre, så længe de ønsker det) er variation, dvs. blive involveret i forskellige emner. For mig spænder dette fra matematik til mange sprog til kalligrafi, for ikke at nævne min forpligtelse til at passe på det blinde og mit nye emne med at rådgive en sprogskole og undervise i fransk en gang om ugen i folkeskolen. Jeg lærte tidligt ikke at forvente, at Jeg kan dele alle disse emner med en person (så skulle der være en dobbelt af mine) men har meget forskellige mennesker til de forskellige emner. Officielt betyder det berigelse, bare gøre mere. «

tolerance

”Hvis nogen foretrækker at tilbringe deres aftener i sofaen med matebogen i stedet for at kæmpe med andre i diskoteket – hvorfor ikke? Aktiv støtte fra samfundets side er ikke absolut nødvendig i denne henseende, men der arbejdes stadig på tolerance. «

»Mange meget begavede mennesker skaber jaloux følelser, når de kan tænke hurtigere end andre og lade dem føle det. Men i stedet for at forestille sig noget, som man normalt ikke får venner med mærker, min erfaring er, at du bedre skal bruge din intelligens til at hjælpe andre med en lavere IQ. «

Sverige

oversættelse: »Skæm dig ikke for angiveligt mærkelige interesser. Kræv din ret til at være mere interesseret i ballet end ishockey, hvis du er. (Omvendt er dette sjældent et problem, men selvfølgelig gælder princippet også i dette tilfælde.) Selvfølgelig er det ikke alle omkring dig, der har brug for at dele dine præferencer, men de, der ikke respekterer en glæde, der ikke skader nogen, er måske ikke værd at gøre det. "

»Skäms inte over förmodat udda intressen. Hävda ratten att vara mer intresserad av balett än av ishockey, om du råkar vara det. (Tvärtom brukar sällan vara ett problem, men givetvis spiller principen lika meget i det falder.) Naturligtvis svarer ikke alle manskor omkring dig dela dine foretrukne, mænd, der ikke kan respektere noget, der ikke er skadet, der ikke er noget, der er interesseret i at stranga sig for. "

New Zealand

»Mit råd ville være stolt af, hvad du har, af den gave, du har fået. For mange mensaner og mig selv engang skjuler deres evner. Vær stolt af det, du har. Men tro ikke, det gør dig bedre end alle. At være smart er godt, men det er ikke det eneste gode i denne verden, og det er heller ikke det største godt. «

stige

»En person, der gør et godt stykke arbejde med hensyn til indhold, bliver ofte manager af denne grund alene "glad". Dette er regelmæssigt forbundet med det faktum, at den professionelle aktivitet indtager en bagsæde. På den ene side kræves der flere sociale færdigheder, men også politiske taktikker og muligvis en vis albue-mentalitet. Du bliver også hurtigt en blanding af slavechauffør og børnehagelærer. Som et resultat reduceres kravene til intellektuelle færdigheder generelt. Af denne grund anbefaler jeg personligt analytiske og konceptuelle aktiviteter snarere end en lederstilling, især inden for den daglige forretning. Især som en begavet person skal du være sammen med alle "stige" spørg om dette også øger livskvaliteten. «

kontaktpunkt

»Der bør oprettes et centralt kontaktpunkt, der beskæftiger sig med landsdækkende genstand for elever, studerende og "Underachiever i voksenområdet" ved, fungerer også for dem, så ikke alt kan håndteres på egen hånd. «

»Dette råd er bestemt ikke originalt, men noget bruger jeg hele tiden. Ærligt kigge efter værdi i hver enkelt man møder. Dette gjorde det muligt for mig at have venner fra alle niveauer fra rengøringsdame til universitetspræsidenten i mit sidste job, og fik mig kys fra præsidenten for University of Arizona, da han overrakte mig mit doktorgradseksamen. «

indholdet

Hvis du vil vide, hvad den meget begavede ønsker, er det bedst at gøre at spørge dem selv
Afhør

Hvor godt skolen forbereder sig på livet kan kun ses i voksen alder
Spørgsmålet

Talentering slutter ikke med eksamen
De adspurgte

Af sorte får og varm luft
metodisk

»Jeg har oplevet min› begavelse ‹som en forbandelse og en velsignelse«
ekstreme grupper

»Jeg tror, ​​at mit liv går nøjagtigt, som jeg altid har ønsket det,«
positiv

»I dag føler jeg, at jeg har rodet mit liv«
negativ

”Min far plejede at sige, at jeg skulle være tålmodig, senere vil alt være bedre. Jeg venter stadig på det «
udvikling

»Dette er ikke præcis, hvordan mit CV skal kaldes ligetil«
stadier af livet

»Jeg lærte at læse, skrive og regne med min storebror«
førskole tid

»Jeg arbejdede kun i krævende fag«
skole

"Jeg kunne gøre alt"
grundskole

"Så slukket jeg"
Gymnasium

»Jeg uddannede mig fra gymnasiet uden meget forberedelse og var skuffet over, at det allerede var«
skole

»Valget var relativt vanskeligt – feltet var så stort!«
karrierevalg

»Ingen ville have trænet så hurtigt som jeg har«
undervisning

»Talentet betaler sig kun med frihed, det var snarere en hindring for skoler og Bundeswehr«
Bundeswehr

»På universitetet studerede jeg som en fjols – jeg var i mit element«
undersøgelse

»Jeg kunne leve ud af min dovenskab og stadig have en karriere«
erhverv

"Hvorfor lader de dem ikke bare lære, hvad de vil lære, og hvornår de vil lære det?"
ønsker

»Generelt føler jeg, at jeg kommer fra en anden stjerne, når jeg handler med de fleste andre«
kontakter

»I min familie blev jeg betragtet som den ‘lille fjols’«
I forældrenes hus

»Lærerne var helt entusiastiske over mig, og mine klassekammerater hadede mig i samme omfang«
I skolen

»For de fleste lærere har jeg længe været en håbløs sag«
Lærere

»Jeg prøvede at høre hjemme i skolen, men på en eller anden måde fungerede det aldrig«
klassekammerater

»Inkompetente chefer er en rød klud for mig – og jeg for dem«
På arbejdet

»I mit private liv træffer jeg mine beslutninger meget rationelt«
Private kontakter

»Min partner elsker mig på grund af mit talent«
Partner eller partnere

»Da jeg nærmer mig alt meget analytisk, grundlagde jeg også en sådan familie«
børn

»Kun et par venner havde det sjovt med samtaler, tankespil, matematik, gåder«
Girlfriends og venner

»På cafeteriet finder jeg det, jeg savner så meget i hverdagen«
underskønne

»Selv som barn var jeg i stand til at klare mig selv«
alternativer

»Blandt de begavede er en begavet person ikke længere begavet, men kun normal«
ønsker

»Jeg kunne bestemt være blevet noget nyttigt under andre forhold«
påvirkninger

»Fra en tidlig alder lærte jeg at komme igennem med så lidt indsats som muligt«
motivation

»Jeg ved meget om ting, som ingen har brug for«
selvbillede

"I skolen sagde jeg, at alt strømmer til mig"
andre se

»Hvad der accepteres af mænd, betragtes som underligt af kvinder«
køn

»Næppe en mand kan bære en kvinde, der ved meget bedre«
Pige / kvinde

»Jeg var aldrig en af ​​de ‘seje’ drenge i skolen«
Dreng / mand

"Lærerne kæmpede overhovedet for at finde noget som talent"
diagnostik

»På et tidspunkt fik jeg en matematikbog fra det næste niveau, men dette blev ikke systematisk forfremmet«
forfremmelse

»I mellemtiden har jeg lært lidt at skjule viden«
Egen strategi

»Hvad en stor støtte kan betyde for nogle mennesker er måske bare den forkerte ting for andre«
ønsker

»Hvis alle har læst teksten, hvorfor ikke fortsætte med at arbejde? Hvorfor tale om det i en halv time? ”
I stedet for et efterord: Sådan gør du

spørgsmålet

Hvis du vil vide, hvad den meget begavede ønsker, er det bedst at gøre at spørge dem selv

I hendes afhandling om meget begavede børn forbløffes Eva-Maria Sassenrath: "Efter at have gennemgået litteraturen om emnet ‘forældre / familie og ekstraordinær empowerment’ bemærkede jeg, at børnene sjældent talte eller blev interviewet" (1990, s. 22). 21). Ofte, selv når det kommer til fordele og ulemper ved finansieringstilbud cirka Den stærkt begavede diskuterede i stedet med til dem, selv om de bestemt er i stand til at give information og er villige til at give information: Enhver, der taler med medlemmer af den meget begavede kantine om deres liv, får at vide en bred vifte af forskellige oplevelser på en klar og differentieret måde. Mange cafeteria medlemmer er bekymrede over, hvordan deres barndom, skolegang og uddannelse kunne have været bedre, hvad der var nyttigt eller hvad der manglede. For at dokumentere disse værdifulde oplevelser og overvejelser bad jeg dem om at skrive ned, hvordan deres talent påvirkede og stadig har indflydelse på deres liv, og hvilken støtte de gerne vil modtage.

Svaret var overvældende: 304 cafeteria medlemmer deltog og sendte meget interessante tekster om deres liv og ønsker via e-mail eller brev. Type og omfang af bidragene var meget forskellige. De spænder fra et par sætninger til en ni-siders rapport, fra mere generelle overvejelser til meget personlige beskrivelser. Nogle medlemmer er involveret i fremme af begavede mennesker, så de allerede har udtrykt deres holdning i en anden sammenhæng. Andre understregede, at det kun var gennem anmodningen, at de blev bedt om at tænke over emnet eller normalt ikke talte om det: »Indtil din e-mail havde jeg faktisk ikke taget nogen specielle overvejelser med hensyn til promoveringen af ​​de meget begavede, så de følgende punkter giver et øjebliksbillede af mine tanker om dette. Men er et interessant emneNår jeg læser mailen igen, bemærker jeg, at jeg aldrig har delt disse tanker med nogen! Mailen til en helt fremmed alene ser ud til at bryde en barriere, som jeg ikke ville være i stand til at overvinde med velkendte mennesker, for ikke at med stor glæde bruge emnet ‘intelligens’ til at fremstille mig selv som en stor gedde".

Relaterede emner

Like this post? Please share to your friends:
Christina Cherry
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: