Fra Leithe til Lindenstrasse

Essen-skuespillerinden Clara Dolny er en integreret del af den legendariske tv-serie »Lindenstrasse«. I de sidste tre år er hun set på søndage i rollen som Josephine Stadler. Selvom 22-åringen rejser meget på grund af sit job, føler hun sig kun hjemme i Kray-Leithe.

Clara trak først opmærksomhed i året 2005 på Grillo Theatre i en rolle i stykket »Homestories«. På det tidspunkt blev projektet tildelt prisen "Essen’s Best". I løbet af denne tid opdagede et agentur hendes skuespillertalent og placerede hende til sidst i den succesrige sæbe "Lindenstrasse". I dag er Essener, der uddannede sig fra gymnasiet i Stoppenberg i 2010, en populær skuespillerinde. Ud over sit arbejde på teateret og på ARD er hun allerede blevet set i forskellige biografer og korte film.

Hvornår opdagede du at handle for dig??

Hvis du spurgte min familie, ville du høre, at jeg altid har haft glæde af at spille shows siden barndommen. I begyndelsen havde jeg ikke planer om at blive skuespillerinde. Jeg kan stadig huske, at da jeg var barn, jeg altid ville være cykelreparatør. Dengang var jeg altid med min far i en cykelbutik, hvor jeg syntes drengene var så seje, at jeg også ville gøre det. (griner) Først spillede jeg en masse skoleteater, men jeg blev virkelig begejstret for skuespil, da jeg var 13 år, da jeg tog et teaterkursus på Steeler Grend.

Hvordan gik tingene bagefter??

Lidt senere fik jeg tilfældigvis en flyer til casting af "Homestories" af instruktør og forfatter Nuran David Calis på Grillo Theatre. Så jeg gik med en ven helt spontant uden at forberede mig på det. Jeg var overhovedet ikke begejstret, og da jeg blev spurgt, om jeg havde forberedt noget, sagde jeg ”Nope!” Og skulle bare improvisere frit. Ved castingen knuste jeg også en gammel børnesang efter anmodning, selvom jeg faktisk ikke rigtig kan synge. Til min overraskelse fandt instruktøren min nonchalance, og at jeg ikke skammede mig over noget, så jeg blev faktisk taget. Dengang skrev "homestories" en enorm succeshistorie, og vi blev hædret blandt andet på "Essens Beste". Med det samme ensemble iscenesatte vi derefter stykket »Kærlighed«. Det var dengang, jeg alvorligt tænkte for første gang, at jeg gerne ville handle.

Og hvordan sluttede du på "Lindenstrasse"??

Efter min premiere på "Homestories" blev jeg kontaktet af et skuespillerbureau for at se, om jeg gerne vil gøre noget inden for film og tv. Så selvfølgelig sagde jeg ikke nej og vi har sammen oprettede et kortindeks med videoer og fotos. På et tidspunkt kom en forespørgsel fra "Lindenstrasse", og jeg blev inviteret til to castings. Dengang var jeg helt ophidset, fordi jeg virkelig ville. Men det tog aldre at få et svar. I julen 2007 kom løftet. Jeg blev overrasket og overlykkelig, selvom det ikke var klart for mig på det tidspunkt, hvad det betød.

Hvor meget af din rolle som Josephine Stadler er i dig personligt?

For mig er rollen som et hjem. Det er ikke meget langt fra mig, selvom "Josi" allerede er anderledes end mig. Derudover er hun et problem barn, glider hurtigt, hvilket helst ikke vil ske med mig. Men hun er meget fræk og fræk, jeg kunne undertiden se noget af det i det virkelige liv. Hvis jeg nogensinde kommer ud, vil jeg savne rollen meget!

Hvis du sammenligner områderne sæbe, film og teater med hinanden, hvad er det vigtigste for dig?

Du kan næppe sammenligne det. Jeg vil sige, at sæben er den mest behagelige, fordi du er i en rolle, og du bare kender alle på sættet. Jeg finder film mest spændende indtil nu, for på relativt kort tid i et fald i et ny Holdet arbejder, og i sidste ende bliver der skåret en masse. Jeg finder teater det mest udmattende, men også det mest værdifulde, fordi jeg bare kan lide at improvisere og dykke ned i en anden verden. For kort tid siden så jeg et så stort stykke på Essen-studio-scenen, at jeg blev utroligt rørt. Jeg fik straks lyst til at spille teater selv.

Handling er et absolut drømmejob for mange unge. Er dette job virkelig så rart som hvor mange mennesker forestiller sig det??

Jeg kan godt lide jobbet meget. Ikke desto mindre er skuespil et normalt job, og det lyder meget pænere end det er. Du går ikke på den røde løber hver dag, du skal ofte arbejde hårdt. Da »Lindenstraße« ikke er en daglig udsendelse, er jeg ikke foran kameraet hver dag, men har også tid til andre ting. For eksempel var jeg i Australien for omkring tre måneder siden for omkring et år siden eller gjorde en praktikplads som jordemoder. Jeg har nu også tilmeldt mig studiet af socialt arbejde, fordi jeg elsker at arbejde med børn og gerne vil arbejde som danselærer senere.

Betyder det, at du overhovedet ikke ønsker at fortsætte med at arbejde som skuespillerinde??

Ja, bestemt. Men jeg finder så mange ting spændende og nyder bare, at jeg i øjeblikket har så meget plads til det. Selvfølgelig ville jeg elske at arbejde på fuld tid som skuespillerinde, men ikke for enhver pris. I øjeblikket ønsker jeg ikke rigtig at gå på en dramaskole, fordi din personlighed ofte er finjusteret der. Generelt foretrækker jeg at koncentrere mig om livet snarere end bare arbejde.

Hvad ville du give unge mennesker, der også drømmer om at blive skuespiller??

Jeg kan kun anbefale at prøve alt. Når det kommer til skuespil, er der ungdomsteatergrupper til at teste, om det er sjovt. Hvis nogen bare vil gøre jobbet for at blive berømt, er det bestemt det forkerte motiv. Du skal virkelig lide at handle og være helt optaget af det. Jeg tror også, at du ikke vil vare længe ellers. Derfor skal du altid holde et realistisk look.

Selvom du skyder regelmæssigt i Köln, bor du stadig i Essen. Hvad synes du om byen??

Generelt tror jeg, at du kun kan sætte pris på mad, hvis du virkelig er vokset op her. Kray-Leithe er mit hjem. Overalt i byen kender jeg smukke hjørner, for eksempel er jeg utrolig glad for Ruhr. Selvom jeg sandsynligvis snart vil følge kærligheden og flytte til Frankfurt, forbliver jeg altid meget følelsesmæssigt forbundet med mad. Derudover er Grillo-teatret noget meget specielt for mig personligt, fordi det hele startede her for mig. Et magisk sted.

Tekst: Sebastian Paas Billeder: Kevin Gonska, WDR / Steven Mahner

Relaterede emner

Like this post? Please share to your friends:
Christina Cherry
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: