De smukkeste børnebøger: december 2012

Dette er ikke en kommerciel blog. Du kan finde oplysninger om mine egne bøger på "venstre". Kendte forfattere og illustratører af børnebøger bør fortælle os deres yndlingsbøger for børn (andre forfattere) her.

Tirsdag den 11. december 2012

Planet Müller

Jeg mødte Birte Müller, da hun stadig studerede bogillustration hos Rüdiger Stoye i Hamborg. I mellemtiden har hun udgivet over 20 billedbøger. Blandt dem så smukke som "Farvel, bedstemor", så bisarre som "Fritz Frosch" og så personlig og imponerende som "Planet Willi". Bogen, der fortæller historien om hendes søn Willi, der blev født med Downs syndrom. En bog, som jeg virkelig gerne vil anbefale dig.

Men nu til Birtes favoritter, eller til Willis bogtips, som hun skriver:

"Jeg synes det er forfærdeligt, når undervisere bruger deres egne børns præferencer som argumenter, når de diskuterer bogprojekter. ”Så da jeg selv har et barn” begynder sætningerne og slutter normalt med det faktum, at de nu ved nøjagtigt, hvad børn kan lide, nemlig glade, søde og selvfølgelig angiveligt altid godt genkendelige og velkendte.

En absolut favoritbog i min barndom (som modsiger alle disse egenskaber) var "æblemanden" af Janosch. Når jeg læser det for min datter i dag, kommer tårerne ofte til mig, historien om den mand, der ikke ønsker noget mere i livet, er så trist, at et æble skulle vokse på hans træ. De kompromisløse og maleriske billeder er så imponerende – perspektiv betyder ikke noget og virkelig intet, men intet i dem er heller ikke søde. Men i dag synes historien mig ikke længere så komplet, som jeg måske har følt mig som barn. Jeg har en fornemmelse af, at det skulle ende på det punkt, hvor æblemanden trist vendte tilbage fra markedet: lo og latterliggjorde med sit ene kæmpe æble, der ENDELIG var vokset på hans træ, og som ingen ville købe af ham. Måske sad Janosch også overfor en redaktør på det tidspunkt, der sagde, at da hun selv har fået børn, ved hun, at historier altid skal ende lykkeligt. Jeg troede, at jeg havde en meget levende hukommelse af denne bog, men da jeg læste den for første gang den anden dag, indså jeg, at jeg kun huskede den nøjagtigt, hvor jeg skulle læse bogen i dag finde uovervindelig godt. Jeg havde simpelthen glemt den lykkelige slutning.

Mine egne børn har faktisk ikke min smag i bøger ændret, selvom jeg ganske vist køber den ene eller den anden bog med alver eller fe til min tre år gamle datter Olivia. Det er vanskeligere at finde bøger til min fem år gamle søn Willi. Den "normale" dreng på hans alder vil sandsynligvis have piratbøger eller noget i den retning, men Willi kaster bare noget på mit hoved. Willi har en meget udsøgt smag, jeg formår at introducere højst to til tre nye bøger om året, som derefter skal læses for meget. Faktisk kunne Willi fungere som en slags bestseller-agent, f.eks. "Very Hungry Caterpillar" og "Den lille muldvarp, der ville vide, hvem der lavede det på hans hoved", som er blandt hans ekstremt minimalistiske valg. Men også den ene eller den anden ungdomslitteraturprisvinder var allerede blandt hans favoritter (der er dog også en bog af Nelson, der har plasthjul og et af Xenos, der skaber forfærdelig musik, men jeg tror ikke, at begge virkelig finder anvendelse).

Vi købte "fin-, pels- og fjederseng" fra Nadja Budde og Willi inkluderede heldigvis den i hans berømte cirkel af tolererede bøger ("trist tiger skåler tomater" og "tidligt om morgenen kl. Seks, den lille firben kommer" så langt ikke lavet i hans Hall Of Fame). "Fin, pels og fjederseng" er det ultimative bevis for, at et barn muligvis ikke behøver at forstå noget fra en bog for at elske det af hele deres hjerte! Willi kender bestemt ikke ordene "møll" og "trav", og jeg kan heller ikke forestille mig noget under "trav med kakerlakker" eller "hvisking med skaller" efter min mening.

Den absolut perfekte rytme af rimene, med et konstant skiftende tempo, i kombination med uforlignelig charme og viden om billederne gør denne bog til Willis absolutte søvnfest bog! Willi kender ikke de fleste af dyrene i bogen, og han genkender måske ikke engang de dyr, han kender, men det betyder ikke noget! Jeg synes, jeg er virkelig heldig med Willis smag, for med "finn, pels og fjederbed" har vi den samme yndlingsbog! Uden at slå et øjenlåg læser jeg det glæde fem gange i træk, og hvis vi så tygger med "påfugle" og "bjælker med ørrederne", er jeg sikker på at have næsten lige så sjovt som Willi. Det er en god ting, at bogen er en pap, ellers ville vi allerede være på den tiende kopi … nu ser bogen ud som lamineret, så meget tape stikker på alle sider. Vi elsker denne bog så meget, at vi endda græder med ugler indtil otte om morgenen. Eller ikke? Sæt derefter lyset! ”Tak Nadia Budde for denne fantastiske bog!"

© Peter Hammer Verlag

Indsendt af Werner Holzwarth kl. 12:49 |

Relaterede emner

Like this post? Please share to your friends:
Christina Cherry
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: