Byg en pejs i haven: instruktioner med tip & ideer

Det perfekte sted til bål og grilling skabes af stenplader, mursten, mørtel og færdigblandet beton.

Vi havde stadig den daglige slibning af vores bylejlighed under kontrol, da min mand og jeg malede vores eget hus i alle detaljer. Vi brugte meget tid på at planlægge for vores fremtidige hjem – vi havde især opvarmede debatter om grill og brandhuller.

En dag var tiden inde: Vi var gået under husejere, og vores drøm om en pejs skulle blive en realitet. Men inden vi begyndte at bygge dem, måtte vi tage nogle beslutninger. I hvilket hjørne af haven skal ildsteder bygges, hvor stor skal den være, hvilke sten skal vi bygge den fra – og hvad koster det os? Jeg ville klarlægge alt dette på forhånd. Jeg gjorde min research online, men de oplysninger, jeg havde brug for, var ikke så nemme at finde. Så jeg besluttede at skrive mine egne instruktioner. Denne artikel er resultatet.

Sådan ser pejsen ud, når den er færdig. Jeg lagde billedet i begyndelsen – ikke kun fordi det ser mere interessant ud end en bunke sten og et par poser cement, men også så du kan få en idé om, hvad du vil blive belønnet med i slutningen af ​​din indsats, hvis du følger mine instruktioner.

materiale:

 • Færdigblandet beton: 4 til 5 poser (25 kg hver)
 • Mørtel: 5 til 6 poser (25 kg hver)
 • Portstål (forstærkningstål): 10 stænger, hver 50 cm lang
 • Sandsten (flad): ca. 700 kg
 • Ildfast mursten: 50 stk

hjælpemidler:

 • beskyttelsesbriller
 • rør
 • trillebør
 • mejsel
 • kødhammer
 • arbejdshandsker
 • tålmodighed
 • smertestillende medicin

Mål: Cirka 1,50 meter i diameter og en god 50 centimeter høj – en ret stor ildgrube. Juster numrene til forholdene i din have.

omkostninger: ca. 500 euro

Inden vi begyndte at bygge, kiggede vi igen på haven fra forskellige vinkler for at finde ud af, hvor pejsen bedst passede haven. Vi lavede et mærke der ved at fastgøre en dåse med kridt spray med snor på en pind og derefter tegne to store cirkler som et par cirkler, der tilsammen danner en ring. Her ville vi vægge grænsen til vores pejs.

Efter at pladsen i haven var markeret, vidste vi, hvor vi skulle hælde fundamentet og begyndte at bygge. Helt ærligt begik vi en fejl her: Vi grave simpelthen ikke dybt nok og vil sandsynligvis føle konsekvenserne på et tidspunkt. Vi troede, at 20 centimeter var nok – senere læste jeg, at fundamentet skulle være op til en meter dybt, for ellers er det måske ikke vintertæt.

Fundamentet skulle sandsynligvis have hærdet helt, men jeg ventede ikke så længe. Der var næppe nogen instruktioner om emnet på det tidspunkt, og jeg var nødt til at improvisere lidt. Forhåbentlig kan de, der følger mit eksempel, lære af min erfaring og ikke behøver at gentage mine fejl!
Efter at have hældt den i, lod jeg betonen hærde lidt. I mellemtiden sorterede jeg stenene: store sten på den ene side, flade sten på den anden. Hvis en sten faldt i mine hænder, som jeg ville have som grundsten, ville jeg lægge den til side. Den lille væg omkring vores pejs skal være lavet af sten i forskellige højder, men den nederste række skal være flad. Jeg valgte sten med let buede former, så jeg bedre kunne gøre en cirkel ud af dem.

Tip: Hvis du har indflydelse på udvælgelsen af ​​stenene – for eksempel i stenbruddet – vælg de fladeste mulige prøver, så har de mindre at gøre med stød.

Efter at den grundlæggende række var lagt, lod jeg betonen hærde i et par dage. Så begyndte jeg at hælde rækkerne med sten op, nogle få sten ad gangen, og så for at se, om de stemte overens. Jeg tog lidt tid til dette om morgenen, før jeg gik på arbejde. Jeg gjorde omkring en tredjedel af en række hver morgen.

Da jeg havde arrangeret stenene, så jeg kunne lide dem, lagde jeg dem til side. Jeg var omhyggelig med at følge ordren nøje. At hæve stenene var den vanskeligste del af jobbet, det tog mig meget tid. Min anbefaling: Gå ikke for perfektionist.

Derefter blandede jeg mørtel i små portioner og anvendte altid så meget af det, som jeg havde brug for til hver sten. Det er vigtigt ikke at overhale dig selv, når du blander mørtel – kun bland så meget mørtel, som du kan behandle på kort tid.

Tip: Hvis du er som mig, og du ikke har flere dage i træk, skal du passe på din græsplæne. Det lider af de faldne sten, så det er bedst at opbevare materialet på et mere passende sted.

Det var vanskeligt igen, da jeg nærmede mig den øverste række. På den ene side måtte stenene passe side om side (en mejsel hjælper med at justere dem), på den anden side blev det nu klart, hvilke konsekvenser min drøm om de forskellige højde sten krævede. Det så virkelig godt ud, men det var desto sværere at opnå en ensartet grad til sidst! På det tidspunkt var projektet noget af et puslespil – ikke kun vandret, men også lodret. Det faktum, at der stadig var nok sten i forskellige tykkelser, gjorde denne opgave meget lettere.

På dette foto mangler pejsen kun den sidste række. Jeg placerede de ildfaste mursten i den inderste cirkel og murede dem op. Dermed sørgede jeg for at lade ventilationshullerne være fri. I slutningen var der tre smalle åbninger, som skulle give luftcirkulation. Jeg ville gemme dette punkt i dag, hvis jeg skulle bygge en pejs igen. Du kan høre spidsen med ventilationshullerne igen og igen, men en ekstra luftstrøm er ikke nødvendig for en pejs i denne størrelse.

Det var næsten gjort! Min mand og bror skubbet fint grus ned i midten, efter at jeg fjernede resten af ​​græsset.

Nu skal jeg nævne, at det krævede nogen styrke at komme til dette punkt. Efter det blev mine muskler godt trænet. Hvis denne idé afskrækker dig, kan du tænke over det igen med den hjemmelavede pejs i haven. 700 kilo sten er ikke helt uden – især når du arbejder på jordoverfladen. Og det er netop derfor, du finder smertestillende på min materieliste …

Til den sidste række havde jeg reddet et par særligt flade og store sten. Ikke desto mindre måtte jeg stadig gå til min stenforhandler to eller tre gange, indtil jeg virkelig fik de rigtige stykker sammen. Et par timer senere var pejsen endelig færdig! På dette billede kan du se, hvor meget græsplænen led under konstruktionen. I vores tilfælde reddede dette os arbejde, for i slutningen omringede jeg stadig pejsen med grus, så jeg måtte alligevel fjerne plænen.

Tip: Hvis du køber stenene, bør du tage et par mere, end du muligvis har brug for. Det er vigtigt, at du har nok valg.

Jeg var lidt nervøs, da jeg indviede min pejs på en havefest med ca. 30 gæster. Indtil da var jeg ikke opmærksom på det faktum, at jeg var nødt til at klatre ind for at hælde bjælkerne. Det var først den dag, jeg indså, hvor stor pejsen var.

Tip: For os passer den store pejs nøjagtigt til vores have. Hold dog øje med den samlede størrelse af din have i planlægningsfasen, så de rumlige dimensioner er korrekte.

Et par par senere begyndte projektets anden runde: design af siddekreds. For at markere grænsen gik jeg tilbage til den afprøvede cirkulære metode med kridt spray. Jeg løftede gulvet cirka ti centimeter dybt og satte klippet havefleece på det. Heldigvis er jorden i vores have behageligt løs – hvis du har ujævn eller stenet jord, kan denne opgave være lidt mere anstrengende. Måske inviterer du et par venner over og belønner dem derefter med en lille fest?

Tip: Det er bedst at tænke over, hvor den udgravede jord skal opbevares på forhånd. Dette kan resultere i mere end du måske tror.

Derefter fyldte vi stedet med fint grus. Vi havde også lavet denne fase – efteråret kom, dagene blev køligere, og jeg var glad for, at vi var færdige med at bygge før vinteren.

På et tidspunkt kan vi udskifte grusen med et pænere materiale, men på det tidspunkt tillader vores budget ikke noget andet. Feinkies har ikke det bedste ry – jeg har ofte læst, at det holder sig til sko, bliver trukket ind i huset og ikke er så let at holde rent. Men grusen har ikke skabt mig problemer indtil videre. Afstanden til huset er langt nok, så han kan ikke komme ind i lejligheden. i sommer Jeg bruger kun sandaler, som det ikke klæber til resterne. Og hvad der sprænges på stenene i efteråret fjernes hurtigt med en bladblæser.

I foråret overhalede vi hele haven grundigt, og jeg var i stand til at arbejde på projektet igen i et par dage lang afsætte. Vi fjernede mere græs og anbragte en anden ydre ring rundt om pejsen med bark mulch. En stor træspand indeholder større grene, og en stak bjælker er altid inden for rækkevidde.

I fremtiden vil vores pejs være lidt mere hjemlig. Jeg planlægger at plante et par buske, og vilde blomster i nuancer af gul, orange, rød og lilla er designet til at gøre området endnu varmere og mere indbydende. Vi vil også afgrænse grusoverfladen med en ring af sandsten.

Udsigten fra terrassen viser den lille adgangssti i haven, som jeg lagde ud af rester af sandsten. I den kommende sæson, cockade blomster (Gaillardia ✕ grandiflora) vokser, men i år er alt arbejde gjort for nu.

Og nu ser jeg frem til historierne om et lejrbål i haven, som mine venner fortæller mig, mens ilden knækker i baggrunden. Vi er glade for denne pejs!

Relaterede emner

Like this post? Please share to your friends:
Christina Cherry
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: